Jakie produkty warto włączyć do codziennego odżywiania?

vegetablesOstatnio pisałam o właściwościach pełnego ziarna (Klik). Dziś chciałabym przedstawić kilka produktów, które warto włączyć do codziennego odżywiania, by dostarczyć naszemu organizmowi niezbędne do życia witaminy i minerały.

Rukola

Nie każdemu może smakować ze względu na charakterystyczny smak i lekkie pieczenie w język.
Rukola jednak jest często wykorzystywana do różnego rodzaju sałatek. Zawiera sporo błonnika jak i również wit. A,C, K i minerały (zwłaszcza potas).
Zwiększa wydalanie toksyn z organizmu.

Szklanka rukoli to zaledwie 4 kcal.

Sałata

Jest wiele rodzajów sałat m.in. lodowa, masłowa, rzymska.
Najcenniejsze składniki odżywcze i witaminy zawiera załata masłowa.
Sałata (nie ważne jaki rodzaj) zawiera karoten, kwas foliowy, potas i błonnik, wit. B oraz żelazo i magnez.

Szklanka sałaty to zaledwie 5 kcal.

Cukinia

To warzywo można jeść w różnych postaciach- od lecza po ciasto z cukinii.
Jest lekkostrawna, odkwasza żołądek (polecana jest dla osób które cierpią na refluks czy zgagę). Zawiera witaminę A oraz wapń.
Nie kumuluje metali ciężkich, jest bogata w wodę. Często stosowana jest do oczyszczania organizmu.


100 gram cukinii to zaledwie 15 kcal.

Szpinak

Zawiera wit.K oraz żelazo, a także przeciwutleniacze, luteinę i beta-karoten.
Porcja szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie w wit.K w 200%.
Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem szpinaku, gdyż jest bogaty w duże ilości kwasu szczawiowego. Jajka neutralizują kwas szczawiowy, dlatego warto je jeść w towarzystwie szpinaku.

100g szpinaku to zaledwie 20 kcal.


Marchew

Kiedyś bardzo nie lubiłam marchwi, jednak teraz często gości w daniach, które robię.
Zawiera wit. C oraz K, a także B6, kwas foliowy, mangan, beta-karoten oraz potas, a także falkarinol (związek, który obniża prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory).
Marchew odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok i odporność (polecam maseczkę z marchwi, która świetnie działa na naszą cerę).

Pół szklanki marchwi to zaledwie 22 kcal.

15 Comments

  1. Vela 19 marca 2016 / 16:50

    Zgadzam się ze wszystkim i na szczęście bardzo lubię te produkty – zwłaszcza szpinak! 🙂

  2. goodforyoudp@gmail.com 18 marca 2016 / 10:22

    Nigdy nie jadłam karczocha, ale nie lubię brukselki, pietruszki i selera. Te 3 warzywa mogłyby dla mnie nie istnieć 😛

  3. Classy Simple Life 18 marca 2016 / 07:47

    Od dziecka uwielbiam wszystkie warzywa – no może nie pałam szczególną miłością do karczocha… 😉 Osobiście nie wyobrażam sobie posiłku bez warzyw. Stanowią one około 75-80% mojego codziennego jadłospisu – serdecznie pozdrawiam 🙂

  4. Greenfrog 17 marca 2016 / 16:56

    Rukolę kocham całym sercem… i to o dziwo, od niedawna… uwielbiam sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów, prażonych nasion słonecznika i ew.dyni i z szynką szwarcwaldzką 🙂

    szpinak też ostatnio się u mnie często pojawia… najczęściej w naleśnikach i zielonym smoothie 🙂

  5. procentova 2 lutego 2013 / 12:36

    Ja muszę jeść coś bardziej kalorycznego, bo mam małą niedowagę i chcę przytyć 🙂

    • GoodForYouDP 2 lutego 2013 / 12:39

      Przytyć można również zdrowo:)dlatego mimo to polecam,abyś włączyła do swojej diety ww produkty.

  6. Karolina 2 lutego 2013 / 12:28

    Przydatny wpis, dzisiaj zamierzam pierwszy raz w życiu zjeść szpinak… 😀

    • GoodForYouDP 2 lutego 2013 / 12:38

      Szpinak jest bardzo smaczny,choć jego wygląd może na pierwszy rzut oka odstraszać.
      Spróbuj szpinak z fetą w cieście francuskim.Jest bardzo dobry:)

  7. Patt 2 lutego 2013 / 10:53

    Uwielbiam szpinak i rukolę <3 kiedy nie wiem co mam zjeść zawsze robię makaron ze szpinakiem :):)

    • GoodForYouDP 2 lutego 2013 / 11:37

      Ja tak samo. Jeszcze do tego dodaję fetę:) mmm pychotka;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *