Zmagania kulinarne Polaków. Ile czasu poświęcamy na pasję gotowania?

Uwielbiam gotować. W przeciwieństwie do pieczenia…jestem mistrzynią w robieniu zakalców. Gotowanie mnie relaksuje i pobudza kreatywność. Piotr zawsze się śmieje, że potrafię zrobić coś z niczego, chociaż nie zawsze moje eksperymenty kończą się sukcesem. Często pokazuję swoje eksperymenty kuchenne na naszym profilu na Instagramie, najczęściej gotuję razem z Wami na Insta Stories. Poniższy post powstał przy współpracy z marką Beko.
 
Gotowanie – codzienny obowiązek czy realizowanie kuchennych pasji każdego dnia? Dzięki Wielkiemu Badaniu Beko możemy przekonać się, jaki stosunek do gotowania mają Polacy oraz jak dużo czasu spędzają w kuchni.

 Rewolucje w domowej kuchni

Gotowanie w domu to niewątpliwie wielka oszczędność pieniędzy. Ankieta przeprowadzona przez markę Beko ujawnia, że około 80% Polaków przygotowuje posiłki w swojej kuchni co najmniej 5 razy w tygodniu. Okazuje się także, że są oni pasjonatami kuchennych zmagań. 76% respondentów deklaruje, że uwielbia lub lubi gotować, a 13% ankietowanych ocenia przyrządzanie posiłków jako swoje hobby. Większość Polaków (58%) poświęca na gotowanie od 45 minut do 1,5 godziny dziennie. Polacy lubią jeść domowe posiłki. Czy robią to ze względu na oszczędność? A może ważne jest przygotowywanie posiłków od serca, ze składników, które znamy i lubimy? 
 
Jak usprawnić swoje działania w kuchni? Metodą, która odpowiada za wyjątkową szybkość przygotowywanych potraw z minimalnym wkładem energii elektrycznej, jest technologia indukcyjna. Płyty Beko wyposażone są w funkcję Timer, dzięki której można nastawić czas tak, aby pole grzewcze wyłączyło się wtedy, gdy o tym zdecydujesz – nawet, jeśli nie ma cię w pobliżu.

Bez ograniczeń 

Polacy to także entuzjaści domowych wypieków – pieczenie ciast raz w tygodniu deklaruje 28% respondentów. Czy wypieki serwują głównie gościom? Z badania wynika, że większość Polaków imprezy w mieszkaniu organizuje raczej rzadko, bo zaledwie kilka razy w roku (55%). Natomiast 10% ankietowanych często robi domówki – co najmniej raz w tygodniu.
Beko – oficjalny partner wszystkich łasuchów – pomyślało o tych, którzy bez pysznego kawałka serniczka czy szarlotki nie wyobrażają sobie dnia. Jak przygotować równocześnie obiad i coś smacznego dla miłośników słodkości? Technologia Beko Split&Cook daje możliwość podzielenia komory na dwie oddzielne, niezależne części. Dzięki temu można przygotować dwie zupełnie inne potrawy w tym samym czasie, przy wyborze różnych temperatur, źródeł ciepła oraz o różnym czasie pieczenia. Na przykład można upiec zapiekankę makaronową na obiad, a na deser pyszne muffiny. Dodatkowo ani smaki, ani zapachy nie mieszają się! W ten sposób w kuchni nie ogranicza już nic poza wyobraźnią. Ci, którzy bardziej preferują smaki śródziemnomorskie mogą skorzystać z funkcji Beko Pizza Pro, dzięki której piekarnik nagrzewa się do 310 stopni, a domową, ale profesjonalną pizzę upiec można zaledwie w 5 minut.

 Ciasteczko? Na zdrowie!

Czy dieta wegetariańska w świecie mięsożerców jest problematyczna, a gotowanie zajmuje więcej czasu wegetarianom niż tym, którzy z mięsa nie rezygnują? Może nam się tak wydawać. Tymczasem odpowiedzi wegetarian są nieprawdopodobnie zbieżne z tym, jak odpowiadają nie-wegetarianie. Obu grupom gotowanie zajmuje mniej więcej tyle samo czasu oraz większość osób z obu grup zgodnie odpowiada, że gotuje codziennie. Jedyna kwestia, w której odpowiedzi się różnią dotyczy pieczenia ciast. Nie-wegetarianie biorą się za wypieki częściej: pieką średnio raz w tygodniu (28%). Dla porównania tak samo często piecze 21% wegetarian.
Przygotowywanie posiłków jest bardzo ważną czynnością w życiu Polaków. Nie jest to tylko codzienny domowy obowiązek, ale też forma realizacji swoich pasji – do gotowania i do jedzenia. 
 
Jak Polacy dzielą się obowiązkami? Jak dobrze znają swoje sprzęty AGD? Znajdź odpowiedzi na te i inne pytania w kolejnych artykułach na stronie: smart.beko.pl/artykuly/ Wyniki podane w artykule opracowane są na podstawie badania opinii przeprowadzonego na stronie internetowej marki Beko www.smart.beko.pl – Wielkie Badanie Beko, 2017 r.

20 Comments

  1. Konkol Polny 29 maja 2017 / 15:17

    Uwielbiam gotować, a jeszcze bardziej piec (chociaż nie widać tego na moim blogu) ciasta, domowe chleby.

    • goodforyoudp@gmail.com 29 maja 2017 / 17:55

      Chleb piec uwielbiam i mam sprawdzony przepis do piekarnika. Odkąd jednak mam automat do pieczenia chleba, najczęściej robię chleb właśnie w automacie.

  2. Anonimowy 28 maja 2017 / 20:56

    Bardzo ciekawy tekst i świetne infografiki.

  3. per Zofka 28 maja 2017 / 10:29

    Ciekawe… muszę to jeszcze kiedyś przeczytać!!

  4. Mmalena 28 maja 2017 / 08:41

    Ciekawe. 🙂 Generalnie wychodzi na to, że większość lubi gotować i gotuje. Brak mi w tym badaniu jeszcze podziału na tych co gotują zdrowo, a tych dla których gotowanie to odgrzanie gotowych półproduktów.

  5. prostoofinansach 27 maja 2017 / 07:09

    Lubimy gotować, ale coraz rzadziej to robimy w domu, albo gotujemy na 2-3 dni. Staramy sie ograniczać cukier i tłuszcz dlatego niewiele pieczemy. Wolę czasami kupić 1 czy 2 kawałki ciasta, nie muszę wtedy zjeść całej foremki ciasta, pysznego ale bardzo kalorycznego. A Beko zdążyłam już polubić jakiś czas temu, gdy kupiłam nową pralką-suszarkę. Chwaliłam sie nią nawet na moim blogu.

    • goodforyoudp@gmail.com 28 maja 2017 / 16:34

      Zamiast białego cukru od jakiegoś czasu używam cukier kokosowy lub brzozowy. To świetne i zdrowsze zamienniki, a wypieki nie tracą na smaku.

      Marzy nam się pralko-suszarka z prawdziwego zdarzenia, może kiedyś 🙂

  6. Jane Kowalski 25 maja 2017 / 15:32

    Osobiście nie lubię gotować. Dopóki mieszkałam z rodzicami mama zawsze dbała o to, zebyśmy mieli ciepły obiadek i takie tam, ale odkąd mieszkam sama nie gotuję prawie wcale. Zaczęłam jadać na mieście i pewnie głównie to przyczyniło się do przybycia u mnie pary dodatkowych kilogramów.

    • goodforyoudp@gmail.com 26 maja 2017 / 10:33

      Nie wyobrażam sobie jeść cały czas na mieście. Głównie ze względu na to, że mamy pewne ograniczenia co do miejsc ze względu na naszą dietę. Poza tym nie zawsze pasuje mi sposób doprawienia dań w restauracjach, bo często dodawane jest zbyt dużo pieprzu (nie lubię tej przyprawy i nie stosuję prawie wcale).

      Innym argumentem są koszty – jedzenie na mieście w dobrej jakości miejscach jest po prostu drogie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *