Warsztaty kulinarne w Food Lab Studio w Warszawie

Wczoraj, na zaproszenie Galerii Mokotów byliśmy na spotkaniu prasowym poświęconym nowej strefie Grand Kitchen oraz bardzo fajnych warsztatach kulinarnych z Grzegorzem Łapanowskim, którego znacie zapewne z programu Top Chef.  Oprócz samych warsztatów były też przepyszne dania. Mnie najbardziej smakowała sałatka z glonów wakame z sezamem, tofu i…były tam też chyba kawałki mango. Pierwszy raz w życiu jadłam glony wakame i muszę przyznać, że w tej postaci są naprawdę pyszne. To zapewne też zasługa sosu, który nadawał potrawie tego ‘czegoś’.

Warsztaty kulinarne – szparagi i tabouleh w roli głównej

Po prezentacji Grzegorza Łapanowskiego oraz pokazie szybkich dań ze szparagów (niestety nie było wegańskich opcji) odbyły się warsztaty kulinarne. Relację z wydarzenia live mogliście zobaczyć na naszym profilu na Instagramie @dpblogpl. Nauczyłam się robić prostą i szybką wariację na temat libańskiej sałatki tabouleh.

Moja wersja była zrobiona z kaszy orkiszowej i soczewicy z dodatkiem pokrojonej drobno rzodkiewki, szczypiorku, a także marynowanych cebulek. Całość zmieszałam z sokiem z cytryny i olejem słonecznikowym, bo na warsztatach dowiedziałam się, że najlepszy tłuszcz dostarczany organizmowi jest ten, który dostarczamy na zimno. Taka sałatka jest świetną opcją do pracy i bardzo szybko się ją robi. Wystarczy dzień wcześniej ugotować kaszę i dodawać do niej to, co się nawinie. Jeśli chcecie wiedzieć co jeszcze można zabrać do pracy, zajrzyjcie do poprzedniego postu, w którym pisałam o tym, co zabrać do pracy by nie umrzeć z głodu.

food lab studio grzegorz lapanowski

dominika przyprawia salatke w food lab studio

dominika podczas warsztatow kulinarnych

food lab mokotow studio swieze owoce

warsztaty kulinarne z galeria mokotow

ekologiczne i swieze owoce oraz warzywa

food lab studio gotowanie

wakame salatka z glonow

lapanowski grzegorz warsztaty kulinarne

food lab warszawa

tabouleh z dodatkiem soczewicy i kaszy orkiszowej

lapanowski grzegorz

wakame azjatycka salatka

food lab studio warszawa mokotow kwiaty w kuchni

2 Comments

  1. Panimanager 15 maja 2018 / 21:58

    Świetny pomysł na sałatkę, lubię takie z kaszami bo są sycące i zdrowe. Zrobię taką na pewno 😄

    • dpblogpl
      Autor
      15 maja 2018 / 22:50

      Ja dzisiaj do pracy robiłam i jutro też będę robić, bo za dużo kaszy ugotowałam 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.