Strona główna » Czy warto kupić automat do pieczenia z Lidla?

Czy warto kupić automat do pieczenia z Lidla?

recenzja automatu do pieczenia chleba z lidla

Niedawno w Lidlu był znów dostępny wypiekacz do chleba (pokazywałam go na Instagramie). Do zakupu automatu zachęciła mnie bardzo wysoka cena dobrej jakości chleba w piekarniach, a także zwykłe lenistwo i oszczędność czasu. Jestem fanką ciemnego pieczywa, ale czasem zdarza mi się zjeść i białe. Wszystko w granicach rozsądku. Lubię eksperymentować z pieczywem i dodawać różne ziarna (nigdzie nie widziałam chleba z nasionami chia i słonecznika, a w automacie mogę taki zrobić).

Do chleba możesz dodać ulubione nasiona np. chia, siemię lniane czy ziarna słonecznika. Eksperymentem było dodanie pokrojonego w plasterki czosnku. Chleb wyszedł pyszny.

Kiedy w ofercie Lidla zobaczyłam automat do pieczenia chleba firmy Silver Crest (mam suszarkę z jonizacją tej właśnie firmy [od 4 lat]. Bardzo ją sobie chwalę!) zdecydowałam się na jego zakup.

Automat do pieczenia chleba – jak działa?

Nasze początki były trudne. Instrukcja obsługi dołączona do urządzenia jest tragiczna. Na szczęście z pomocą przyszedł mi internet. Proces wypiekania chleba jest bardzo prosty – wlewamy określoną ilość wody i mieszankę do wypieku chleba (te z Lidla są całkiem niezłe. Ustawiam inną wagę pieczonego chleba, bo jak ustawię według ich zaleceń to chleb nie jest wyrośnięty i lepki). 

Podczas pieczenia jest możliwość dodawania nasion lub suszonych owoców (zostaniemy o tym poinformowani sygnałem dźwiękowym).  W automacie jest możliwość pieczenia chleba zwykłego, razowego, wyrabiania ciasta na makaron, pizze i wiele innych możliwości. Ja obecnie korzystałam tylko z programu pierwszego (pieczenie chleba) i programu Express, który użyłam do wypieku chleba na śniadanie. W przyszłym roku na pewno zrobię konfitury truskawkowe. Już nie mogę się doczekać!

Zobacz także:
Pudełka do pracy – co zabrać, by nie umrzeć z głodu

burger sojowy z frytkami z batatów

INSTRUKCJA OBSŁUGI (PIECZENIE CHLEBA)

Po podłączeniu automatu do prądu wybieramy program, który nas interesuje (za pomocą pierwszego przycisku). Następnie ustawiamy wagę. U mnie najczęściej to jest 1000 g (dzięki temu chleb nie jest zbity i lepki!). Na koniec ustawiamy chrupkość skórki. Używam najczęściej słabo lub średnio wypieczonej. Wlewamy określoną ilość ciepłej, ale nie gorącej wody (przy mieszance z Lidla 350 ml). I wsypujemy mieszankę (500 g). Do urządzenia dołączona jest miarka do wody, a także miarka do nasion i innych. Klikamy przycisk nr 4. Rozpocznie się wtedy nagrzewanie maszyny (przy programie nr 1) lub mieszanie (przy programie express). Warto podczas mieszania mieć otwartą pokrywę opiekacza, bo osadza się na niej para.

Co z mieszadłami?

Zawsze w końcowej fazie mieszania wyjmuję mieszadła. Raz dla próby zostawiłam je do samego końca. Nie był to dobry pomysł, bo po upieczeniu ledwo je wyjęliśmy.  Przed wyrośnięciem wyjmuję mieszadła z automatu i układam równomiernie masę na chleb. Dzięki temu równomiernie rośnie i jest wizualnie ładniejszy.

Lepiej usunąć z automatu mieszadła przed pieczeniem chleba, bo trudno je później wyjąć z bochenka.

Kupując automat do chleba musimy się liczyć z tym, że w spodzie zostają dziury od mieszadeł. Tego nie unikniemy. Nie są one jednak aż tak duże, kiedy chleb jest wyrośnięty to nie denerwuje aż tak bardzo.

Podsumowanie

Jestem zadowolona z zakupu, choć początkowo byłam wściekła – nie potrafiłam ustawić automatu, a chleb wychodził średniej jakości. Po jego kilku użyciach mogę powiedzieć, że jest dużo lepiej. Trzeba stosować metodę prób i błędów.  W internecie można znaleźć wiele przepisów na różne rodzaje chlebów, więc można szaleć do woli 😉

33 Comments

  1. Avatar Bajka 20 sierpnia 2019 / 23:38

    Ostatnio kupiłam wypiekacz i zdecydowanie pieczywo lepiej smakuje niż z piekarni.

    • dpblogpl dpblogpl
      Autor
      21 sierpnia 2019 / 10:26

      To prawda. Dla mnie ogromnym plusem jest to, że można dodać ulubione dodatki. Uwielbiam chleb z dużą ilością ziaren – siemię lniane, słonecznik, chia. W żadnej piekarni nie znalazłam chleba, który w 100% by spełnił moje oczekiwania. A teraz taki robię sama 🙂

  2. Avatar Niura 30 lipca 2018 / 10:37

    Też kupiłam niedawno ten wypiekacz 🙂 Upiekłam na razie 2 chleby i mam pytanie – może ktoś wie.. Kiedy mogę dorzucić do ciasta jakieś składniki: otręby, nasiona itp.. Wg instrukcji powinien pojawić się sygnał i na wyświetlaczu powinien pojawić się napis .. Czy ten napis krótko miga, tylko w czasie sygnału? Nie zdążyłam podbiec w trakcie trwania sygnału, a później nie było tego ..

    • dpblogpl dpblogpl 30 lipca 2018 / 11:06

      Masz dokładnie ten sam wypiekacz co ja? Jeśli tak, kiedy pojawi się sygnał dźwiękowy (podczas ostatniego mieszania po lewej stronie), wtedy możesz dodać nasiona i inne dodatki do chleba. U mnie nie ma żadnego napisu, ale widziałam, że jest jakaś nowsza wersja wypiekacza (tej niestety nie znam. Mam nadal ten sam model). Polecam dodać do chleba dość drobno pokrojony czosnek albo suszone pomidory 🙂

      • Avatar Niura 30 lipca 2018 / 15:41

        Nie wiem, czy to dokładnie ten sam wypiekacz. Mój ma 2 okrągłe szybki w pokrywie. Kupiłam go tydzień temu w lidlu 🙂 I właśnie podobno w nim pojawia się ten napis „ADD” na znak, że można coś dodać.
        Wypróbuję przepis z czosnkiem, nawet bym na to nie wpadła 🙂
        A jak działa u Ciebie opcja zrumienienia skórki? Piekłam chleb pszenny z opcją średnie zrumienienie i chleb był z góry blady

        • dpblogpl dpblogpl 30 lipca 2018 / 17:15

          Widziałam, to jakaś nowsza wersja. Jest trochę inny niż mój, więc niestety nie pomogę Ci z jego obsługą, bo go po prostu nie znam 🙁

          Zamiast czosnku możesz też dodać drobno pokrojoną białą cebulę i mieć chleb cebulowy 🙂 eksperymentuj, bo tu ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Bardzo często dodaję też mieszankę ziaren – dynię, słonecznik i chia. Robiłam też chleb z orzechami włoskimi (bardzo ciekawy smak). Jak dodasz odrobinę cukru lub syropu z agawy oraz bakalie to możesz uzyskać słodki chleb do porannych tostów 🙂

          Ja w swoim wypiekaczu ustawiam najwyższe zarumienie skórki, bo średnia dla mnie jest zbyt blada, lubię mocno wypieczony chleb, chrupiący 🙂

  3. Avatar Ania 27 lipca 2018 / 23:42

    Jak dlugo trwa nagrzewanie przy programie 1? Minelo kilka dobrych minut i maszyna sie nie wlaczyla. Przerzucilam na express.

    • dpblogpl dpblogpl 28 lipca 2018 / 11:46

      Najpierw jest pierwszy etap, a potem przestawia się na kolejny, który usłyszysz, bo to etap mieszania. Maszyna nagrzewa się dość długo, trochę cierpliwości 🙂

  4. Avatar anna 14 czerwca 2018 / 12:36

    mam wypiekacz chleba KH-1172 kupiony w lidlu ostatnio zepsuł się i nie wiem kto to naprawia??

  5. Avatar Ula 4 marca 2018 / 11:19

    A czy jest możliwość aby maszyna nie musiała wyrabiać chleba? Piekę chleb tylko na zakwasie i wolę sama go wyrobić i wrzucić do maszyny aby chleb podrósł i został upieczony

    • dpblogpl dpblogpl 4 marca 2018 / 20:06

      Nie ma takiej opcji, bo jest mieszanie. Chyba,że byś wyjęła haki, ale nie wiem czy by się nie zepsuło urządzenie. Bo tam masz grzanie, mieszanie, rośnięcie, mieszanie – jest cały tryb wyrabiania chleba.

    • Avatar Piotr 14 marca 2018 / 10:33

      Jest taka opcja, można wybrać program pieczenia, który tylko i wyłącznie upiecze chleb.

      • dpblogpl dpblogpl 15 marca 2018 / 07:25

        Dzięki za info! Nawet nie wiedziałam k tej opcji :)))

  6. Avatar [email protected] 10 września 2017 / 11:11

    Magda, kiedy wybierzesz program 1 – mieszadła wyjmujesz po tym jak przeskoczy strzałka na prawo (rośnięcie). Bądź uważna, bo dzieje się to, gdy po sygnale dźwiękowym dodasz ziarna lub inne dodatki. Najlepiej od momentu wsypania dodatków poczekaj przy wypiekaczu (to trwa ok. 2-3 minuty) i w momencie jak tylko przeskoczy strzałka na prawo – naciśnij pauzę i wyjmij mieszadła. Potem wystarczy nacisnąć ponownie ten sam przycisk i gotowe 🙂 Po wyjęciu mieszadeł zawsze formuję chleb (przygładzając go, bo podczas wyjmowania mieszadeł można naruszyć jego ułożenie). Koniecznie pochwal się swoim wypiekiem na naszym fanpage lub oznacz nas na Instagramie.

  7. Avatar Magdalana Ogal 9 września 2017 / 09:20

    witam prosze o instrukcje kiedy wyjąc mieszadła 🙂 skad mam wiedziec kiedy

  8. Avatar Basia 10 listopada 2016 / 07:49

    Ja jak przeszlam na diete bezglutenowa i sprobowalam kupnego chleba bez bialka pszenicy bylam zdesperowana i zdecydowalam sie, ze sama bede piekla chleby. Ciasto to wymaga wiecej wody wiec pieczenie w zwyklych foremkach tym bardziej w moim starym piekarniku zwykle sie nie sprawdzalo. Kupilam wypiekacz od morphy richards i poczatkowo tez miala dwie lewe rece do tego, ale tak jak wspomnialas- metoda prob i bledow, w koncu zaczelo sie udawac 🙂 Pieke teraz srednio 3 razy w tygodniu i chleby wychodza bardzo smaczne, dodaje tez sporo ziol, zeby wychodzily aromatyczne 🙂

  9. Avatar Katarzyna Kozłowska 14 kwietnia 2016 / 10:14

    Kilka razy zastanawiałam się nad tym urządzeniem, ale chyba nadal nie wiem ;o) Jest u Ciebie kilka ciekawych podpowiedzi. A piekłaś chleb razowy? Może masz jakieś zdjęcia swoich wypieków?

    • Avatar [email protected] 14 kwietnia 2016 / 10:52

      Tak, piekę razowy. Ustawiam wtedy tryb szybki, bo mam wrażenie, że wtedy chleb razowy jest bardziej puszysty.

      Zdjęcia chlebków możesz znaleźć na naszym profilu na Instagramie: @dpblogpl 🙂

  10. Avatar Kobieta Wielozadaniowa 14 kwietnia 2016 / 10:11

    Chlebek domowy mi się marzy…z tym że mam za małą kuchnię by pomieścić cały kuchenny sprzęt. Z lidla mam sokowirówkę. jest fajna, prosta w użyciu ale cholernie wielka i beznadziejna do mycia. Mam nadzieję że z tego urzadzenia będziesz bardziej zadowolona:))

    http://www.kobietawielzadaniowa.blogspot.com

    • Avatar [email protected] 14 kwietnia 2016 / 10:53

      Jestem bardzo zadowolona, co zresztą chyba widać po recenzji urządzenia 🙂
      Z Lidla oprócz tego mam jeszcze suszarkę. Używam od 5 lat i jestem bardzo zadowolona!

  11. Avatar Ania 14 kwietnia 2016 / 09:48

    Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad kupnem maszyny do chleba, bo lubię taki świeży ciepły na śniadanie 🙂 Po Twoim wpisie, coraz bardziej przekonuję się do takiego zakupu.

    • Avatar [email protected] 14 kwietnia 2016 / 10:54

      Od dawna myślałam o tym urządzeniu, ale dopiero po zakupie przekonałam się w 100% 🙂

  12. Avatar Anszpi Pisze 27 stycznia 2016 / 14:13

    Ciekawy taki automat, jednak jestem zbyt leniwa i wolę kupić chleb 🙂

    • Avatar [email protected] 27 stycznia 2016 / 14:19

      Prościej i szybciej być nie może, bo tutaj wlewasz tylko wodę i wsypujesz mieszankę 😉

  13. Avatar Onyxia 27 stycznia 2016 / 10:57

    Świetne urządzenie. 😉 Przydałoby się i w moim domu.

    • Avatar [email protected] 20 stycznia 2016 / 08:13

      Oczywiście! Każdy, jaki tylko sobie wymarzysz 😉 Jest także program do wyrabiania ciasta na makaron, chałki i innych słodkości np. rogalików, drożdżówek, a nawet ciasta na pierogi 🙂

  14. Avatar Karolina | DEFINIUJĘ blog 15 stycznia 2016 / 21:53

    Och zazdroszczę taki samodzielnie upieczony chleb jest przepyszny. Niestety ani ja, ani nikt u mnie w domu nie ma na to czasu. Chociaż może na weekend… 🙂

    • Avatar [email protected] 16 stycznia 2016 / 20:17

      Czasu tu nie trzeba dużo. Wystarczy wlać odpowiednią ilość wody i wsypać mieszankę do wypieku chleba. Potem pozostaje tylko wyjąć haki z automatu i gotowe 😉

  15. Avatar Gosia Goraj 15 stycznia 2016 / 16:26

    W UK nie zdążyłam zakupić tego z Lidla, ale kupiłam Russel Hobbs. Świetny, ale ma tylko jedno pokrętełko 😉

  16. Avatar mon7 13 stycznia 2016 / 16:31

    Super 🙂 Nie ma co się zniechęcać na początku, zwykle trzeba się z takimi sprzętami oswoić, zapoznać i polubić. 🙂 Miłych i smacznych wypieków życzę! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.